زنجبیل چیست ؟
یک گیاه گرمسیری است که دارای گلهای بنفش سبز و ساقه زیرزمینی معطر (به نام ریزوم) است. ادویه زنجبیل از ریشه گیاه زنجبیل ساخته میشود و بیش از 2500 سال است که به عنوان عطر و طعم یا عطر در غذاها ، نوشیدنیها ، صابونها و مواد آرایشی استفاده میشود در ادامه با خواص زنجبیل آشنا خواهید شد.
متنهای باستانی چینی ، یونانی ، رومیو عربی در مورد استفاده از زنجبیل برای اهداف مرتبط با سلامتی وجود دارد. در طب آسیایی، زنجبیل خشک شده هزاران سال برای درمان درد معده، اسهال و حالت تهوع استفاده شده است.
امروزه زنجبیل به عنوان مکمل غذایی برای حالت تهوع بعد از عمل حالت تهوع ناشی از جابجایی (motion sickness)، شیمیدرمانی یا بارداری. روماتیسم مفصلی؛ و آرتروز استفاده میشود. اشکال رایج زنجبیل شامل ریشه تازه یا خشک شده، قرص، کپسول، افشرده مایع و چای است.
فواید پزشکی زنجبیل:
اگر بخواهیم در مورد خواص زنجبیل بگوییم، زنجبیل به طور عمده برای درمان حالت تهوع ، ناراحتی معده و سایر مشکلات معده استفاده میشود. زنجبیل تهوع را از طریق تأثیر مستقیم بر معده و نه بر روی سیستم عصبی مرکزی کاهش میدهد. گزارشات متناقضی در مورد اینکه آیا زنجبیل سرعت خالی شدن معده را افزایش میدهد یا باعث افزایش حرکت بقیه دستگاه گوارش میشود وجود دارد.
از زنجبیل برای درمان حالت تهوع بارداری و عفونتهای خفیف دستگاه گوارش استفاده شده است. همچنین زنجبیل تهوع ناشی از سرگیجه ، تهوع بعد از عمل و استفراغ ناشی از شیمیدرمانی را کاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهد زنجبیل حاوی shogaol و gomgerol است که هر دو در تسکین درد کمک میکنند و التهاب را کاهش میدهند. زنجبیل برای تهوع ناشی از بارداری مانند بیماری صبحگاهی بی خطر و مؤثر است.
ادعاهای اثبات نشده درباره خواص زنجبیل:
ممکن است زنجبیل دارای خواصی باشد که هنوز از طریق مطالعات علمیاثبات نشده است.
زنجبیل ممکن است به عنوان یک ماده ضد التهاب استفاده شود که ممکن است به درمان آرتروز و ورم مفاصلکمک کند. همچنین ممکن است درد آرتروز را کاهش دهد.
مکانیسم عمل زنجبیل احتمالا از طریق تاثیر بر نحوه ساخت پروستاگلاندینها و لکوترینها میباشد. این دو دسته از مواد شیمیایی طبیعی هستند که باعث ایجاد التهاب میشوند.
زنجبیل همچنین به عنوان یک ماده ضد سرطان مورد مطالعه است و ممکن است مانع سرطانی شدن سلولها شده و یا ایجاد تومور را مختل کند.
اشکال مختلف موجود زنجبیل در بازار:
زنجبیل به شکل قرصهای خوراکی، کریستال و پودر موجود است. همچنین بصورت چای، ریشههای خشک یا تازه استفاده میشود.
عوارض مصرف زنجبیل:
اعتقاد بر این است که اگر زنجبیل به عنوان ادویه استفاده شود ، بی خطر است.
در برخی افراد، زنجبیل میتواند عوارض جانبی خفیفی از قبیل ناراحتی شکم، سوزش سر دل، اسهال و نفخ داشته باشد.
تحقیقات علمیتایید کننده تداخل زنجبیل با داروها نیست، اما نگرانیهایی در مورد داروهای ضد انعقاد خون (رقیق کننده خون) مانند داروی وارفارین که با نام تجارتی کومادین هم معروف است، وجود دارد.
شواهد علمیموجود زنجبیل را به عنوان یک درمان بی خطر و مؤثر برای تهوع و استفراغ ناشی از بارداری شناخته است با این حال، اطلاعات دقیقی در مورد حداکثر دوز بی خطر زنجبیل، مدت زمان استفاده از آن، عواقب و عوارض جانبی مصرف بیش از حد، و فعل و انفعالات بالقوه دارویی این گیاه در دسترس نیست.
زنان باردار و یا شیرده قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی از جمله زنجبیل باید با پزشک خود صحبت کنند.
همچنین زنجبیل ممکن است اثرات داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد خون) را تغییر دهد. اگر داروی رقیق کننده خون مصرف میکنید، حتما قبل از مصرف زنجبیل با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید.
سارا تبریزی
دکترای تغذیه و سلامت – متخصص رژیم درمانی از کالیفرنیا
References: